Donderdag 1 december 2022 - EY Nederland, Amsterdam

Sprekers

Het thema van het eerste Behavioral Risk Congres 2016 is ‘Meetbaarheid van soft controls’. Alle sessies zijn plenair waarbij veel aandacht zal worden besteed aan de interactiviteit tussen sprekers en bezoekers, dankzij onze drie moderatoren. Wij hebben inmiddels de meeste sprekers al kunnen vastleggen voor het aansprekende programma, waaronder enkele professoren.

Theodor Kockelkoren

Theodor Kockelkoren is na zijn carrière bij McKinsey aan de slag gegaan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij heeft bij deze toezichthouder dertien jaar op directieniveau gewerkt tot april 2015 en de organisatie in die periode zien groeien van circa honderd medewerkers naar ongeveer zeshonderd medewerkers. Sinds enkele maanden is Theodor weer terug bij zijn oude werkgever McKinsey als partner.

Recentelijk publiceerde Theodor zijn boek met als titel “Toezicht als beroep”.

Arjo Klamer

Prof. dr. Arjo Klamer is hoogleraar economie aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Klamer studeerde in 1978 af in de economie aan de universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1981 aan de Duke University in de USA.

In 1983 publiceerde hij het boek, Conversations With Economists: New Classical Economists and Opponents Speak Out on the Current Controversy in Macroeconomics waarin hij een aantal invloedrijke economen interviewde.

Hij publiceert wetenschappelijke artikelen en boeken. Ook is hij bestuurslid van verschillende cultureel-sociale instellingen. Klamer is ook voorzitter van de Vereniging Filosofie Oost West dat als doel heeft inzichten van de Oosterse filosofie over te brengen in een westerse context.

Klamer staat ook bekend om zijn bedenkingen rond de euro. Zo was hij een tegenstander van de invoering ervan met als belangrijkste argument dat de Europese politieke unie niet sterk genoeg is om een monetaire unie waar te maken. Hij bepleit het denken over een andere economie. Hij staat voor een economie die gericht is op het realiseren van belangrijke waarden.

John Bendermacher

John Bendermacher is voorzitter van IIA Nederland, het Instituut van Internal Auditors Nederland, de grootste beroepsvereniging van Internal Auditors in Nederland. Bendermacher is ook Member of the Board of IIA Global. De hoofdtaken van IIA bestaan uit het profileren van het vak, kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging en het delen van kennis.

Bendermacher is sinds oktober 2013 directeur Group Audit bij ABN Amro Bank. Daarvoor was hij werkzaam bij SNS Reaal, Robeco, NIBC en de Nederlandsche Bank.

Berend Jansen

Berend Jansen is Directeur van YX Company. Jansen zegt te weten waarom mensen doen wat ze doen! Berend is een expert in het analyseren en interpreteren van patronen van houding, gedrag en denken.

De ontwikkelde methoden, technieken, algoritmes en normeringen zijn voor talloze toepassingen inzetbaar. Voorbeelden zijn: softcontrols, fraudepreventie, gedragsrisico, recruitment on softskills, executive search, merkidentiteit, risicocultuur, onderwijs en integriteitsdilemma’s.

Edwin Weller

Mr. drs. Edwin Weller is jurist (Rijksuniversiteit Leiden, 1985) en heeft na zeven jaar ervaring in de advocatuur gekozen voor een rol als compliance officer bij MeesPierson Curaçao. Nadien heeft hij verschillende managementfuncties op het gebied van compliance vervuld bij MeesPierson Private Bank and Trust en Robeco. Hij is gespecialiseerd in het vertalen van de theorie naar de praktijk op het gebied van het financiële recht, met name de onderwerpen die de reputatie van de instelling ernstig kunnen schaden: witwassen van gelden, voorkennis, belangentegenstellingen, zorgplicht en corporate governance. Sinds oktober 2010 adviseert Edwin bedrijven en instellingen op gebied van compliance en integere bedrijfsvoering en verleent interim projectwerkzaamheden. Sinds medio juli 2016 is Edwin Head Conduct, Legal & Compliance van de Amsterdam Trade Bank in Nederland. Edwin publiceert regelmatig op het gebied van compliance en integriteit. Edwin is onze vaste moderator van het Lagerhuisdebat bij het Risk & Compliance Jaarcongres en het Professorendebat.

Theo Kocken

Prof. dr. Theo Kocken is professor in Risk Management aan de VU Amsterdam, oprichter en CEO van het Engels-Nederlandse bedrijf Cardano Groep en voorzitter van Stichting Cardano Development.

Zijn academische werk omvat een groot aantal publicaties, artikelen en boeken over met name risk management en robuust pensioenontwerp. Theo gebruikt daarnaast andere media om educatie op risk management vlak te bevorderen en financiële organisaties daarmee meer robuust te maken. Dat heeft onder andere geleid tot de totstandkoming van de documentaire over financiële crises en de rol van menselijk gedrag, Boom Bust Boom, gemaakt in samenwerking met Monty Python’s Terry Jones, en de website Economy (ecnmy.org), een jargonvrij economisch kennisplatform voor leken.

Peter Diekman

Prof. Dr. Peter Diekman RA is een specialist op het gebied van forensische accountancy. Hij heeft een jarenlange ervaring als hoofd accountant van enkele zeer grote internationale ondernemingen (KPN, Philips en ABN AMRO) en was vele jaren ook verbonden aan KPMG, laatstelijk als partner in de adviespraktijk. Daarnaast is hij sinds 1987 betrokken als docent, onderzoeker, promovendus en voormalig hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is thans academisch directeur van de executive master Financieel Forensisch Deskundige binnen de Erasmus School of Accounting & Assurance. Daarnaast is hij hoogleraar Forensische Accountancy aan de University of Curaçao en hoogleraar Corporate Governance aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Diekman is tenslotte als part-time partner verbonden aan accountants- en adviesbureau BDO. Zijn focus ligt op het verder versterken van de positie van BDO in de corporate markt en de markt voor forensische dienstverlening.

Arend-Jan Hermsen

Arend-Jan Hermsen fotografeert regelmatig business events zoals het Risk & Compliance Jaarcongres en lunchcauserieën van het Risk & Compliance Platform Europe. Fotograferen is voor Arend-Jan het vastleggen van een herinnering. Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Een goede foto is een foto waar je naar blijft kijken en die de herinnering, het gevoel van toen weer oproept. Beelden zijn een belangrijk onderdeel van onze communicatie. In deze tijd, waarin communicatie steeds belangrijker wordt, zijn goede beelden net zo belangrijk. Arend-Jan heeft een eigen fotostudio in Noordwijk. Daarnaast kan de studio ook ingepakt worden en op locatie worden opgebouwd.

Chris Juta

Chris Juta is Managing Partner bij YX Company en de grondlegger van YX theorie: een bewustzijnstheorie die z’n eerste toepassing heeft gekregen in een meetsysteem voor gedrag en cultuur dat reeds door grote accountantskantoren is omarmd. Het meetsysteem vindt ook z’n toepassing in onderwijs, recruitment, marketing en pricing beslissingen. Publicaties en toepassingen van de nieuwe theorie (‘quantum consciousness’) in onder andere virtual reality, artificial intelligence, serious gaming en medical systems liggen in het verschiet. Chris Juta studeerde wis- en natuurkunde, werkte lang in de financiële wereld zelf jaren als interim manager. De laatste twintig jaar is zijn hoofddoel geweest: komen tot een systeembeschrijving van het menselijk bewustzijn en organisatie- of systeembewustzijn.

Chris Juta publiceert regelmatig over de meetbaarheid van “soft controls” als blogger op het Risk & Compliance Platform Europe.

 

Jan Derksen

Prof. Dr. J.J.L. Derksen studeerde af aan de School voor de Journalistiek te Utrecht en studeerde vervolgens psychologie, sociologie en filosofie aan de Radboud Universiteit. In 1978 studeerde hij af in de klinische psychologie en promoveerde in 1983.

Jan Derksen werkt sinds die tijd voor de Sectie Klinische Psychologie en hij vervult een persoonlijk universitair hoofddocentschap in psychodiagnostiek. Sinds 1998 is hij ook  werkzaam als hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hier doceert hij psychodynamische psychotherapie. Voorts werkt hij als psychotherapeut in de Psychologenpraktijk Derksen & Klein Herenbrink te Bemmel en Lent. Derksen heeft hij een postdoctoraal opleidingscentrum opgericht en een uitgeverij voor psychologische testmaterialen. In zijn opleiding tot psychotherapeut heeft hij zowel een cognitief-gedragstherapeutische als een klassiek psychoanalytische opleiding gehad.

In zijn wetenschappelijk werk heeft hij zich jarenlang bezig gehouden met persoonlijkheidsstoornissen, met psychologische tests (onder meer persoonlijkheidstests, emotionele intelligentie tests) en hij publiceerde hierover alleen of in samenwerking met anderen een 39 tal boeken en meer dan 200 artikelen

Marc Pierar

Marc Pierar is als Senior Editor bij het Risk & Compliance Platform Europe betrokken. Marc is een ICT manager die is afgestudeerd met als specialisatie onderwijs psychologie.

Marc is ook auteur van verschillende boeken, zoals De Nomade van de Weg, De zaak Nadine Veenstra en de Zaak Nul, een serie literair filosofische techno-detectives over de vraag wat mensen gaan doen wanneer computers en robots al het werk gaan doen…

Bram van Sunder

Bram van Sunder is Senior Manager bij EY Advisory en is in Nederland verantwoordelijk voor het thema Conduct Risk. In deze rol is hij verantwoordelijk voor diverse projecten in binnen- en buitenland die zich richten op thema’s als het oplossen van historische vraagstukken (zoals de rentederivaten en woekerpolissen in Nederland) en het toekomstgericht implementeren van risico management raamwerken die gericht zijn op het beheersen van gedragsrisico’s.

Hij is sinds 2010 in dienst bij EY en was daarvoor onder meer werkzaam bij Hay Group.

 

Michael van Woerden

Mr. Michael van Woerden is jurist (Rijksuniversiteit Leiden, 1986) en beschikt over ruime ervaring in het bedrijfsleven, onder meer opgedaan als advocaat en bedrijfsjurist. Hij heeft diverse juridische en compliance managementfuncties vervuld binnen de financiële sector, waaronder Hoofd Compliance NL – Global Markets, Global Clients & Group Functions bij ABN AMRO Bank.

Sinds januari 2009 adviseert Michael bedrijven en instellingen over compliance en integere bedrijfsvoering en verleent interim projectwerkzaamheden. Michael publiceert regelmatig op het gebied van compliance en integriteit. Onder zijn redactievoorzitterschap verscheen ’10 jaar Compliance, de praktijk aan het woord”, (NIBE-SVV, 2010) en ‘Ondernemen zonder corruptie’ (Kluwer, 2013).

Dina-Perla Portnaar

Dina-Perla is marketing, PR & communications director. Zij werkt in verschillende industrieën, met name IT/ Tech, maar ook zorg, non-profit en overheid. Ze heeft in deze sectoren een uitgebreid netwerk van (media-)relaties, influencers en analisten in de Benelux-regio, Frankrijk, Engeland, Duitsland en global Engelstalig. Van dag tot dag monitort zij markttrends via verschillende media en wat er binnen de markten gebeurt. Naast advies geeft Dina-Perla diverse mediatrainingen en colleges en presenteert of modereert zij verschillende debatten, seminars, podcasts en vodcasts. Zij is auteur van het boek Exodus uit de vuurtoren.

Dina-Perla zal tijdens het Lustrum Behavioral Risk Congres met Risk & Compliance TV aanwezig zijn.