Donderdag 1 december 2022 - EY Nederland, Amsterdam

Programma 2018

Het Behavioral Risk Congres is een initiatief van het Risk & Compliance Platform Europe. Bij de eerste twee edities van het Congres mochten we samen meer dan 300 bezoekers verwelkomen. Waarom dit Behavioral Risk Congres? Uit onderzoek blijkt dat als binnen organisaties (bij financials, corporates maar ook bij de overheid) er meer aandacht vanuit de top besteed wordt aan goed gedrag en cultuur er aanzienlijk minder issues spelen rond risico en compliance en dat het bedrijfsresultaat als gevolg daarvan toeneemt.

Dat klinkt natuurlijk mooi, maar blijft enigszins vaag. We gaan trachten dat concreet te maken op donderdag 29  november onder leiding van Maud Bökkerink als dagvoorzitter. Het thema is “Nieuw toezicht is serious gaming. Het spel, de spelregels, de spelers en het speelveld in de boardroom.”

Het gehele Congres is plenair, begint om 14.00 uur in de Parkzaal met de algemene inleiding door Maud Bökkerink, direct daarna gevolgd door het hoofdprogramma, met onder andere Céline Christensen (AFM), Joost Melis, Marcus Vlaar en Jantien Heimel. Om 15.30 uur is er een networking pauze en om 16.00 begint  deel twee van programma met Chris Juta, ondersteund door Jaap ten Wolde over de noodzaak van nieuw denken rond governance.

Om 17.15 uur gaan we onze blik verruimen met Blikverruimers…. Blikverruimers is een namelijk een nieuwe, groep van jonge toezichthouders die  duidelijk voor een vernieuwende aanpak van toezicht zijn. Kim Raaijmakers (ex-AFM toezichthouder en bestuurslid bij Blikverruimers) zal namens de jonge toezichthouders de nieuwe aanpak gaan toelichten. Over welke keuzes er gemaakt moeten worden en waarom…en door wie? En wat zijn de nieuwe eisen die gesteld mogen worden aan een moderne toezichthouder?

Het Congres wordt afgesloten met een networking diner in de fraaie Parkzaal met het traditionele Professorendebat, dat dit jaar gaat over  “Nieuw Denken over Governance”. Het Professorendebat wordt gemodereerd door Joost Melis en de inleiding wordt verzorgd door Chris Juta.  Het debat zal gaan tussen Prof. dr. Hans Strikwerda, hoogleraar Organization (Internal Governance) and Change en Prof. Dr. Ir. Leen Paape, Hoogleraar Corporate Governance van Nyenrode University.

Schrijf u daarom nu online in en wij verwelkomen u graag op donderdag 29 november aanstaande op het Landgoed Groot Kievitsdal te Baarn. Vergeet niet bij de aanmelding dat u een deelnemingscertificaat wenst voor uw PE punten.

TijdOnderwerpSprekers
13.30 uur - 14.00 uur

Ontvangst met koffie en thee, registratie en overhandiging van het congresboekje in de Brasserie van het Landgoed Groot Kievitsdal. Ook de deelnemers van de Lunchcauserie Commissarissen sluiten aan.

14.00 uur - 14.15 uur

Algemeen welkom door congresvoorzitter Michel Klompmaker en dagvoorzitter Maud Bökkerink zal de toelichting geven op het thema van vandaag te weten “Nieuw toezicht is serious gaming. Het spel, de spelregels, de spelers en het speelveld in de boardroom.”

14.15 uur – 15.30 uur

Nieuw toezicht is serious gaming. Het spel, de spelregels, de spelers en het speelveld in de boardroom.

Interactief plenair programma met als een viertal keynote sprekers vanuit toezicht en vanuit de praktijk. Marcus Vlaar zal het serious gaming aspect toelichten, Jantien Heimel vanuit IIA Nederland spreekt over internal control en audit, Joost Melis (zelf ex-CEO) spreekt over Boardroom Dynamics en de AFM zal als toezichthouder via Céline Christensen uiteraad als laatste haar duit in het zakje doen over toezicht en sanctiemaatregelen!

15.30 uur - 16.00 uur

Networking pauze in de Brasserie van het Landgoed.

16.00 uur – 17.15 uur

Praktijksessie met als titel “Nieuw Denken over Governance.” Chris Juta neemt u mee in een korte ontdekkingsreis door fascinerende nieuwe inzichten in de werking van het menselijk brein. Hoe ontstaat in ons brein bewustwording? De basisvragen die hij stelt en antwoord geeft zijn: Wat maakt samenwerking succesvol? Wat creëert de goede verandering? Hoe kan men dat van tevoren weten? De huidige opvattingen over governance zijn niet langer meer houdbaar, aldus Chris.  Nieuw denken richt zich fundamenteel op de vraag hoe ‘waarde’ ontstaat. Waarde vloeit voort uit betekenisgeving, aldus Juta. Hij wordt hierover aan de tand gevoeld door de ervaren governance goeroe Jaap ten Wolde, auteur van verschillende boeken en publicaties op dit vlak.

17.15 uur – 17.50 uur

Kim Raaijmakers, bestuurslid van Blikverruimers, ex-AFM toezchthouder, thans werkzaam als Compliance Officer en Head of Academy van Blikverruimers neemt u mee naar de weg van het nieuwe toezicht. Wat zijn de eisen waaraan een moderne toezichthouder moet voldoen. Kim zal de vernieuwende aanpak van Blikverruimers met voorbeelden illustreren en zij gaat daarbij graag de discussie aan met “de oude garde”.

17:50 uur - 18:30

Networking cocktail

18.30 uur – 20.30 uur

Networking diner in de Parkzaal met om het Professorendebat over “Nieuw Denken over Governance”

Het jaarlijkse Professorendebat staat dit jaar in het thema van “Nieuw Denken over Governance” en wordt ingeleid door wis- en natuurkundige Chris Juta, die eerder op de middag zijn visie op het onderwerp heeft toegelicht. Het Professorendebat tussen de professoren Hans Strikwerda en Leen Paape wordt gemodereerd door Joost Melis.

 

 

19.00 uur – 19.10 uur

Tijdens het networking diner zal Sjoerd Hogenbirk als eerste een korte bijdrage leveren over de voorlopige resultaten van het jaarlijkse onderzoek onder Compliance Officers. Hij zal daarbij een aantal kritische vragen van Maud Bökkerink moeten beantwoorden.

19.45 uur - 20.30 uur

Het traditionele Professorendebat begint dit jaar met een inleiding van Chris Juta over het feit dat governance in de spiegel zal moeten kijken en de noodzaak van nieuw denken en nieuw meten.

Daarop zullen de twee Professoren Hans Strikwerda en Leen Paape reageren onder leiding van moderator Joost Melis en zullen de Professoren in debat gaan met de inleider, met elkaar en met de zaal.

20.55 uur – 21.00 uur

Afsluiting van het Behavioral Risk Congres 2018 door dagvoorzitter Maud Bökkerink en congresvoorzitter Michel Klompmaker.