Donderdag 17 juni 2021 - Pathe, Utrecht

Sprekers 2021

Muel-Kaptein

Muel Kaptein

Prof. dr Muel Kaptein is als partner werkzaam bij KPMG Forensic & Integrity vanwaar hij, samen met zijn team, organisaties ondersteunt op het gebied van het onderzoeken en verbeteren van integriteit, compliance en soft-controls. Daarnaast is hij als hoogleraar bedrijfsethiek en integriteit verbonden aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.

Hij heeft zeven boeken geschreven en meer dan vijftig wetenschappelijke artikelen. Zijn meest recente boeken zijn ‘Maximes’ en ‘Ethicmen’. Muel heeft veel ervaring in het ontwerpen en inrichten van meldsystemen, het onderzoeken van meldingen van klokkenluiders en het creëren van open organisatieculturen.

 

henriette-prast-526x700

Henriëtte Prast

Prof. dr. Henriëtte Prast is sinds 2005 hoogleraar (0,4 FTE) aan Tilburg University. Verder is ze voorzitter van de Board van de Foundation for Auditing Research, commissaris bij AZL (pensioenadministratie), BeFrank (pensioenen) en VZVZ (Vereniging Zorgaanbieders voor Zorginformatie; ook lid audit committee) en lid van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam (ook lid audit committee).

Henriëtte is tevens lid van de Raad van Advies van de Volksbank en bestuurslid van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Van 2006-2012 stond ze in de Volkskrant Top 200 invloedrijkste Nederlanders en van 2000-2011 had ze een wekelijkse column in Het Financieele Dagblad. Ze was tot 1 maart 2019 lid van de Eerste Kamer voor D66, maar vertrok nadat de overige leden van haar fractie tegen een motie voor een verbod op de hobbyjacht hadden gestemd, en de motie daardoor werd verworpen. Daarmee was ze de eerste senator in de geschiedenis die vanuit idealen haar zetel voortijdig inleverde. Eerder was ze onder andere lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, waar ze gedragseconomie en nudging op de kaart zette, lid van de Raad van Toezicht van de AFM, en onderzoeker bij DNB.

 

PL-de-Neef-CIOT2

Patrick de Neef

Als Chief Innovation Officer Supervision is Patrick de Neef verantwoordelijk voor de coördinatie en de aansturing van de toezicht innovatie agenda van De Nederlandsche Bank (DNB). Vanaf februari 2020 is de afdeling helemaal operationeel en wordt er vaart gemaakt met de ontwikkeling van Supervisory Technology. Door middel van iForum wordt er samengewerkt met de sector op het gebied van RegTech en FinTech.
De belangrijkste doelstellingen van de innovatie agenda binnen DNB zijn zowel intern als extern georiënteerd. Intern wordt het toezicht klaargestoomd om te kunnen werken met de nieuwste technologie, met behulp van algoritmes. De Neef is daarbij ook bezig met een cultuuromslag binnen de toezichthouder om de nieuwe technologie zo snel mogelijk geaccepteerd te krijgen. Extern wil De Neef de centrale rol spelen daar waar het gaat om de uitwisseling van ervaringen met de toepassing van nieuwe technologie, zowel met de onder toezicht staande instellingen als met andere toezichthoudende instanties in binnen- en buitenland. De Neef staat daarbij ook open voor partnerships met derde partijen die een rol kunnen spelen om nieuwe technieken in te zetten voor efficiënt en effectief toezicht.
femke-de-vries

Femke de Vries

Prof. Mr. Dr. Femke de Vries is sinds 1 januari 2018 Senior Partner bij &samhoud in Utrecht. Femke was in de periode oktober 2015 tot januari 2018 directeur bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en daarvoor was zij (sinds november 2014) werkzaam als secretaris-directeur, divisiedirecteur bij De Nederlandsche Bank (DNB) en had daarbij de de leiding over het intern bedrijf en de bewaking van de besturing van DNB. De Vries studeerde Beleid en Bestuur in Internationale Organisaties in Groningen en Nederlands Recht in Rotterdam. Zij promoveerde in 2005 op het gebruik van het bestuurlijke sanctie-instrumentarium in de Douanewet.

Per 1 maart 2015 is De Vries benoemd tot bijzonder hoogleraar Toezicht (deeltijd) aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Deze leerstoel is van Vide, de beroepsvereniging voor toezichthouders, inspecteurs en evaluatoren. De Vries doceert als gastdocent onder andere aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is lid van de Financial Stability Board Working Group on supervisory intensity and effectiveness. De Vries heeft verschillende publicaties over (financieel) toezicht op haar naam staan en was een van de samenstellers van het in 2013 verschenen boek “Financial Supervision in the 21st Century.”

Hans-Henseler

Hans Henseler

Dr. Ir. Hans Henseler is deeltijd lector Digital Forensics & E-Discovery bij de Hogeschool Leiden. Hij is tevens lid van het College van het Nederlands Register van Gerechtelijk Deskundigen en voorzitter van de Board of Directors van DFRWS (DFRWS is a non-profit, volunteer organization dedicated to bringing together everyone with a legitimate interest in digital forensics to address the emerging challenges of our field).

Hans studeerde informatica aan de TU Delft en is aan de Universiteit Maastricht gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken. In 1992 is hij gaan pionieren op forensich ICT-gebeid bij het Gerechtelijk Laboratorium. Daarna maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven. Sindsdien heeft hij bij verschillende bedrijven waaronder ZyLAB, PwC, Fox-IT, Tracks Inspector en Magnet Forensics gewerkt waar hij ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van software, het leiden van digitaal forensische laboratoria en met het leiden van (internationale) E-Discovery projecten en adviseren van bedrijven op het gebied van digitaal bewijs in fraude onderzoeken.

maaike

Maaike Lycklama à Nijeholt

Dr. Maaike Lycklama à Nijeholt is vanaf juni 2012 Lector Finance & Business Innovation bij het Kenniscentrum Business Innovation van de Hogeschool Rotterdam, waarbij het onderzoek gericht is op de aandachtsgebieden fusies en overnames, soft controls, innovatieve financieringsvormen en het veranderende beroep van de accountant.

Sinds 2000 is Maaike ook Assistant Professor Financiering aan de Leiden University

Leen-Paape-526x351

Leen Paape

Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA is sinds 1 september 2017 Hoogleraar Corporate Governance en voorzitter van het Nyenrode Corporate Governance Instituut van de Nyenrode Business Universiteit. Tot die datum was hij daar gedurende bijna 10 bestuurlijk actief, laatstelijk als Dean en lid van het College van Bestuur. Leen is tevens voorzitter/lid van verschillende raden van commissarissen/toezicht (Unive Dichtbij, Pensioenfonds SNS Reaal, Stichting Carmelcollege) en audit commissies (o.a. Gemeente Rotterdam) en Supervisor bij de Goldschmeding Foundation.

Hij is een veelgevraagd spreker op (inter)nationale conferenties en treedt regelmatig op als dagvoorzitter. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie heeft hij diverse functies vervuld bij Land- en Luchtmacht. Daarna was hij werkzaam bij KPMG (2 jaar) en KLM (9 jaar). Vervolgens heeft hij 10 jaar als partner gewerkt bij PricewaterhouseCoopers.

 

Sjoerd-Hogenbirk

Sjoerd Hogenbirk

Sjoerd Hogenbirk is consultant bij House of Performance. Als veranderconsultant werkt hij met als belangrijkste doel om prestaties te verbeteren. Zijn insteek is dat het werken aan betere prestaties óók vraagt om het verbeteren van de manier waarop die prestaties tot stand komen. Na zijn studies, bestuurs- en organisatiewetenschappen en theologie heeft hij meerdere jaren ervaring opgedaan bij ABN AMRO, Van Vieren (consultancy) en Rabobank. Zijn centrale focus daarbij was en is het verbeteren van prestaties, met oog voor mensen en onderlinge verbinding.

De combinatie tussen zingeving en ethiek en het verbeteren van prestaties werd meer en meer zijn missie en om die reden is hij zich verder gaan specialiseren. In dit spanningsveld werkt hij graag en zet zowel de prestatie als de manier waarop de prestatie wordt behaald, op scherp.

Frans Demmers FOTO

Frans Demmers

Frans Demmers heeft een jarenlange ervaring als jurist, Compliance Officer en manager bij ING, waarbij hij vele belangrijke toezichtdossiers onder zijn hoede heeft gehad. Hij was onder andere enige tijd de Nederlandse Reporting Officer onder de klokkenluidersregeling van ING. Sinds 2018 heeft Frans zijn eigen fiscaal-juridisch advies kantoor.

Frans is voorzitter van de Vereniging voor Compliance Officers, afgekort VCO. De website van de VCO is www.vco.nl.

 

Foto-Saskia-Ludwig-de-Bruijn-1-e1599742940547-526x701

Saskia de Bruijn

Drs. Saskia Ludwig-de Bruijn MA is vanaf maart 2019 onderzoeker bij het Kenniscentrum Business Innovation van de Hogeschool Rotterdam. Zij is bedrijfseconoom met ruim 15 jaar werkervaring, zowel in het bedrijfsleven als auditor (Deloitte) en controller (L’Oréal) als in het hoger onderwijs als docent en onderzoeker aan een universiteit (Universiteit Leiden) en hogeschool (Hogeschool Rotterdam).

Momenteel doet zij onderzoek naar de werking van soft controls binnen organisaties en haar interesse gaat ook uit naar het creëren van waarde op lange termijn, meervoudige waardebepaling en betekeniseconomie.

 

Geert-Haisma2-526x580

Geert Haisma

Geert Haisma was bij de Universiteit Twente kerndocent postdoctorale masteropleiding risicomanagement en vanaf 2015 geeft Geert gastcolleges voor verschillende opleidingen van de Universiteit Twente.

Sinds 2019 is hij kerndocent masterclass succesmanagement bij Saxion Hogescholen en eveneens sinds dit jaar is hij partner / directeur van Fully in Control bv, een software onderneming op het gebied van risk en compliance.

caroline raat

Caroline Raat

Mr. Dr. Caroline Raat is onderzoeker, auteur en adviseur op het gebied van recht en integriteit.  Zij handelt onder de naam BESLISGOED, Nudging for Ethics. Caroline is oprichter van de denktank van De Buitenkamer. Zij is onder andere ook lid van de NEN/ISO normencommissie whistleblowing en expert bij Transparency International.

Sinds 2013 is Caroline onbezoldigd verbonden met Twente University en daarnaast is zij ook blogger op het Risk & Compliance Platform Europe.

michel-klompmaker-1

Michel Klompmaker

Drs. Michel Klompmaker is Managing Director van het in 2014 opgerichte meertalige Risk & Compliance Platform Europe. Inmiddels is het Risk & Compliance Platform Europe snel gegroeid met negen taalsites, te weten Engels, Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Pools, Roemeens, Bulgaars en recentelijk is ook het Tsjechisch / Slowaaks toegevoegd. De content van de verschillende taalsites is uniek en helemaal aangepast naar de eigen taal en regio. De nieuwsbrieven in verschillende talen mogen zich verheugen is steeds meer abonnees. Als voorbeeld noemen we Nederlandstalige nieuwsbrief met meer dan 12.000 abonnees. Michel was eerder oprichter en publisher van Banking & Finance en uit dien hoofde als initiatiefnemer verantwoordelijk voor de Risk@360degrees Congressen in de Benelux. Hij is de initiatiefnemer van het jaarlijkse Behavioral Risk Congres en congresvoorzitter. Ook behoort het Risk & Compliance Annual Congress Brussels tot zijn portfolio. Michel is samen met Piet Klop RA MGA de initiatiefnemer van het RiskCongres Lokaal Bestuur dat op 17 september voor de derde keer plaatsvond in het Provinciehuis Utrecht.