Donderdag 29 november 2018 - Landgoed Groot Kievitsdal, Baarn

Programma 2018

Het Behavioral Risk Congres is een initiatief van het Risk & Compliance Platform Europe. Bij de eerste twee edities van het Congres mochten we samen meer dan 300 bezoekers verwelkomen. Waarom dit Behavioral Risk Congres? Uit onderzoek blijkt dat als binnen organisaties (bij financials, corporates maar ook bij de overheid) er meer aandacht vanuit de top besteed wordt aan goed gedrag en cultuur er aanzienlijk minder issues spelen rond risico en compliance en dat het bedrijfsresultaat als gevolg daarvan toeneemt.

Dat klinkt natuurlijk mooi, maar blijft enigszins vaag. We gaan trachten dat concreet te maken op donderdag 29  november onder leiding van Maud Bökkerink als dagvoorzitter. Het thema is “Nieuw toezicht is serious gaming. Het spel, de spelregels, de spelers en het speelveld in de boardroom.”

Het gehele Congres is plenair, begint om 14.00 uur in de Parkzaal met de algemene inleiding door Maud Bökkerink, direct daarna gevolgd door het hoofdprogramma, met onder andere Frans de Weert (AFM), Gert Demmink, Marcus Vlaar en Jantien Heimel. Om 15,30 uur is er een networking pauze en om 16.00 begint  deel twee van programma met Chris Juta, ondersteund door Jaap ten Wolde over de noodzaak van nieuw denken rond governance.

Om 17.00 uur gaan we vervolgens de Atlantische Oceaan op en worden we meegenomen, of meegesleept zo u wilt, met het overlevingsverhaal rond de zeiltocht door Robi Dattatreya. Welke keuzes worden er gemaakt, door wie, waarom en met welke gevolgen als je moet strijden om te kunnen overleven?

Het Congres wordt afgesloten met een networking diner in de fraaie Parkzaal met het traditionele Professorendebat, dat dit jaar gaat over  “Nieuw Denken over Governance”. Het Professorendebat wordt gemodereerd door Joost Melis en de inleiding wordt verzorgd door Chris Juta.  Het debat zal gaan tussen Prof. dr. Hans Strikwerda, hoogleraar Organization (Internal Governance) and Change en Prof. Dr. Ir. Leen Paape, Hoogleraar Corporate Governance van Nyenrode University.

Schrijf u daarom nu online in en wij verwelkomen u graag op donderdag 29 november aanstaande op het Landgoed Groot Kievitsdal te Baarn.

TijdOnderwerpSprekers
13.30 uur - 14.00 uur

Ontvangst met koffie en thee, registratie en overhandiging van het congresboekje in de Brasserie van het Landgoed Groot Kievitsdal.

14.00 uur - 14.10 uur

Algemeen welkom door congresvoorzitter Michel Klompmaker en dagvoorzitter Maud Bökkerink zal de toelichting geven op het thema van vandaag te weten “Nieuw toezicht is serious gaming. Het spel, de spelregels, de spelers en het speelveld in de boardroom.”

14.10 uur – 15.30 uur

Nieuw toezicht is serious gaming. Het spel, de spelregels, de spelers en het speelveld in de boardroom.

Interactief plenair programma met als een viertal keynote sprekers vanuit toezicht en vanuit de praktijk.

15.30 uur - 16.00 uur

Networking pauze in de Brasserie van het Landgoed.

16.00 uur – 16.50 uur

Praktijksessie met als titel “Nieuw Denken over Governance.” Chris Juta neemt u mee in een korte ontdekkingsreis door fascinerende nieuwe inzichten in de werking van het menselijk brein. Hoe ontstaat in ons brein bewustwording? De basisvragen die hij stelt en antwoord geeft zijn: Wat maakt samenwerking succesvol? Wat creëert de goede verandering? Hoe kan men dat van tevoren weten? De huidige opvattingen over governance zijn niet langer meer houdbaar, aldus Chris.  Nieuw denken richt zich fundamenteel op de vraag hoe ‘waarde’ ontstaat. Waarde vloeit voort uit betekenisgeving, aldus Juta. Hij wordt hierover aan de tand gevoeld door de ervaren governance goeroe Jaap ten Wolde, auteur van verschillende boeken en publicaties op dit vlak.

17.00 uur – 18.00 uur

Het waargebeurde verhaal van de zeiler Robi Dattatreya :  Mayday – Mayday – Mayday, we are making water.

Bericht uitgezonden vanaf het zeiljacht de “Blaze” van 13,5 meter lang, waarop Robi als navigator meevaart. Het is vroeg in het seizoen en de omstandigheden zijn zwaar: storm, golven tot maar liefst tien meter, water van slechts twee graden èn midden op de Atlantische Ocean. De zeskoppige bemanning van de “Blaze” moet beslissingen nemen om te kunnen overleven. Welke keuzes worden gemaakt, en waarom en door wie? Tijdens het verhaal belicht Robi Dattatreya de nautische aspecten maar ook vertelt hij over de situatie aan boord. Weinig schippers zijn zich bewust van de menselijke reactie bij acute stress: Fight, Freeze, Flight en de impact hiervan op het functioneren van het team. Een mooie metafoor voor de discussies in de boardroom.

Jaren heeft Robi weinig over deze angstaanjagende ervaring willen vertellen. Hij vertelt nu zijn met beelden ondersteunende verhaal vertellen en staat open voor vragen uit de zaal.

18.30 uur – 20.30 uur

Networking diner in de Parkzaal met om het Professorendebat over “Nieuw Denken over Governance”

Het jaarlijkse Professorendebat staat dit jaar in het thema van “Nieuw Denken over Governance” en wordt ingeleid door wis- en natuurkundige Chris Juta, die eerder op de middag zijn visie op het onderwerp heeft toegelicht. Het Professorendebat tussen de professoren Hans Strikwerda en Leen Paape wordt gemodereerd door Joost Melis.

 

 

19.00 uur – 19.10 uur

Tijdens het networking diner zal Sjoerd Hogenbirk als eerste een korte bijdrage leveren over de voorlopige resultaten van het jaarlijkse onderzoek onder compliance officers. Hij zal daarbij een aantal kritische vragen van Maud Bökkerink moeten beantwoorden.

19.45 uur - 20.30 uur

Het traditionele Professorendebat begint dit jaar met een inleiding van Chris Juta over het feit dat governance in de spiegel zal moeten kijken en de noodzaak van nieuw denken en nieuw meten.

Daarop zullen de twee Professoren Hans Strikwerda en Leen Paape reageren onder leiding van moderator Joost Melis en zullen de Professoren in debat gaan met de inleider, met elkaar en met de zaal.

20.55 uur – 21.00 uur

Afsluiting van het Behavioral Risk Congres 2018 door dagvoorzitter Maud Bökkerinck en congresvoorzitter Michel Klompmaker.